Jordvärme
En stabil och lätthanterlig värmekälla
Idag väljer många jordvärme som primär uppvärmning. Det är lätt att förstå varför: förnyelsebar energi – jordvärme utvinner ju egentligen energi som kommer från solen – som ger stabil värme under många år till mycket låg kostnad. En jordvärmepump är en fantastisk investering för både plånbok och miljö.
Värme utan bekymmer
Jordvärme är en mycket bekymmersfri och pålitlig källa. När du väl fått din jordvärmepump på plats, behöver du normalt sett inte oroa dig över någonting alls.
Tid och pengar till det du älskar
Jordvärme kan minska uppvärmningskostnaden med upp mot 80% om från elpanna eller direktverkande el till jordvärme.
Slipp de dyra elräkningarna och gör något roligt med pengarna!
Värme utan bekymmer
Jordvärme är en mycket bekymmersfri och pålitlig källa. När du väl fått din jordvärmepump på plats, behöver du normalt sett inte oroa dig över någonting alls.
Tid och pengar till det du älskar
Bergvärme kan minska uppvärmningskostnaden med upp mot 80% om från elpanna eller direktverkande el till jordvärme.
Slipp de dyra elräkningarna och gör något roligt med pengarna!
Hur fungerar Jordvärme?
En jordvärmepump värmer upp en bostad eller fastighet genom att utnyttja solvärme som lagrats i marken. Men hur fungerar jordvärme egentligen?
- En kollektorslinga grävs ner på ca en meters djup
- I kollektorslingan cirkulerar vätska
- Vätskan värms upp av jordvärme lagrad från solen
- Uppvärmda vätskan pumpas upp till huset
- En jordvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
- Vätskan pumpas ner under marken igen
För att kunna ta tillvara jordvärme lägger man ner en så kallad kollektorslang i marken på cirka en meters djup på tomten. Hur lång slinga som behövs avgörs av husets storlek, läge och andra förutsättningar. Vätskan i slangen hämtar värme ur marken. Med hjälp av energisnål kompressorteknik utvinns värmen av en värmepump, som sedan distribuerar ut värmen i husets värme- och varmvattensystem. Vätskan pumpas åter ut i kollektorslingan, där den värms upp och återigen hämtas upp till din jordvärmepump.
Vätskan i slingan fortsätter cirkulera varv efter varv, om och om igen, år efter år. Jordvärme sköter sig självt och din värmepump har en livslängd som brukar ligga på 20-30 år. Med regelbunden service kan livslängden öka ytterligare och det är inte ovanligt att en jordvärmepump passerar 40-strecket.
Det finns många fördelar med jordvärme:
- Jordvärme ger minimal miljöpåverkan
- Uppvärmningskostnaden kan sänkas med upp till 85 procent
- Du behöver inget borrhål
- Slingan ger jämn temperatur hela året, oberoende av utetemperatur
- Sommartid kan din värmepump använda borrhålet för att skapa kyla
Förhoppningsvis har du nu fått lite mer känsla för hur jordvärme fungerar. Du kan även läsa mer om hur en värmepump fungerar inuti.
Fördelar och nackdelar med Jordvärme
Alla värmeystem har sina fördelar och nackdelar, jordvärme likaså. Vi har sammanställt en lista som du kan ha med som underlag i din beslutsprocess.
Jordvärme – fördelar:
Jordvärme – fördelar:
Jordvärme – fördelar:
Jordvärme – fördelar:
Ekonomiskt: I de allra flesta fall så är jordvärme en mycket ekonomisk energiform. Ofta kan du börja spara pengar redan från första dagen. Dessutom höjer jordvärme värdet på ditt hus.
Miljövänligt: Den enda miljöpåverkan utgörs av den el som förbrukas i samband med att värmepumpen hämtar upp energi från jordvärmeslingan. (El behövs för att driva kompressor, cirkulationspumpar, reglerdator, etc …)
Bekvämt: Normalt sett sköter en jordvärmepump sig själv utan problem.
Förnybart: Jordvärme är effektivt sätt att utvinna solenergi som lagras i marken.
Flexibelt: Jordvärme kan kombineras med andra värmekällor, som till exempel solvärme.
Jordvärme – nackdelar:
Stor investering: Värmepump, grävning och installation blir tillsammans en rejäl investering. Besparingen blir emellertid så stor att du ofta kan börja spara pengar från första dagen, även om du lånat pengar till installationen.
Utrymmeskrävande: För att kunna installera jordvärme behöver du plats för att kunna gräva ned hela jordvärmeslingan. Det krävs mer plats än man tror, och gör en viss åverkan på tomten under en övergångsperiod. Om du är tveksam till detta, kan du istället överväga bergvärme eller luftvärme istället.
Kräver tillstånd: För att installera jordvärme krävs tillstånd från kommunen. Det brukar oftast vara en formalitet, som din Thermia-återförsäljare hjälper dig att ordna.
Vill du bli uppringd?
Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så snart vi bara kan.
hur mycket kan du spara med Jordvärme?
Varför välja Bryngels?
Vi har i över 60 år sysslat med brunnsborrning och pumpinstallationer och täcker geografiskt hela Hälsingland upp till Kramfors med omnejd. Vi har lång och gedigen erfarenhet, redo att hjälpa dig!