Sven Ström och hustru Eva

– Man blir väl lite snål i plånboken, säger Sven Ström när vi sitter och pratar om varför han och hans hustru Eva bytte till bergvärme för åtta år sedan. Vi hade en oljepanna och så blev oljan så jäkla dyr, så då bytte vi till elpanna. Sedan köpte vi en hel pelletsanläggning som vi aldrig någonsin installerade.
Där någonstans började Sven och han hustru att snegla på bergvärme som ett uppvärmningsalternativ till villan på Alnö utanför Sundsvall. Pelletsanläggningen fick ligga kvar i sina kartonger.

– Några av våra kompisar hade skaffat bergvärme och var väldigt nöjda. De hade värmepumpar från Thermia som Bryngels hade installerat, så vi började inte undersöka marknaden utan kontaktade dem direkt och fick ett förslag. Vi ville att den som installerade bergvärmen skulle göra hela jobbet och ta hela ansvaret.
Vi ville inte ha något eget ansvar. Bryngels skötte allt från att ta reda på vilken kapacitet pumpen skulle ha, hur djupt man behövde borra och vilka andra installationer som måste till.
Vi kontaktade faktiskt ett annat företag här i Sundsvall också, tillägger han. Men dom kunde inte konkurrera, så vi sa ja till Bryngels.

Och det har paret aldrig ångrat. Dom har bara positiva erfarenheter av husets nya uppvärmningssystem.
– I åtta år har det bara tuffat och gått, säger Sven. Vi har inte gjort någonting, eller bytt ut någonting och inte en enda grej har gått sönder. Och pengar har man tjänat på bergvärmen. – Sakta i backarna, skrattar Sven. Inte har vi tjänat några pengar, tjänar pengar gör man när man jobbar och får lön, men vi har sparat många tusenlappar.

Närmare bestämt fjorton tusen kronor varje år om man jämför med när familjen Ström hade en elpanna. På åtta år blir det 112,000 kronor. Pengar som man har använt till annat. Men inte till något speciellt, som en jordenrunt-resa eller något annat lyxigt.

 

På åtta år har Sven och hans hustru sparat 112.000 kronor

– Det enda lyxiga är väl varje gång vi betalat elräkningen och sett att den är lägre än den var när vi hade elpanna så visst har vi väl kunnat unna oss något för dom pengarna. Men vi firade inte ens när
bergvärmeanläggningen togs i bruk för åtta år sedan. Så här i efterhand borde vi väl åtminstone ha skålat i ett glas champagne, men det blev aldrig av. Den enda nackdel som Alnöparet har märkt med bergvärmen är en liten tröghet när det blir stora väderomslag. Det tar en liten stund innan pannan reagerar och höjer eller sänker värmen.

– Men det rör sig bara om nån eller några grader så det märks knappt, säger Sven. Och pelletsanläggningen ligger inte längre kvar i källaren. – Nä, skrattar Sven. Jag satte in en annons och dagen efter kom det en kille ända från Västerbotten med en släpvagn och köpte alla grejor vi hade. Så där drog vi också in lite pengar.

Gör som Sven och Eva, boka ett hembesök!

Genom att godkänna detta sparar vi er information för att du ska kunna ta del av erbjudanden och kampanjer från oss i form av annonser från tredje part och nyhetsbrev.