Timrå Skid- & orienteringsklubb
När de allra flesta skaffar bergvärme så är det familjen som får ta del av den nya goa varma värmen. Men när Timrå skid och orienteringsklubb skaffade bergvärme var det flera hundra som fick ta del av den goa värmen. Allt från små sjuåringar som tog sina första orienteringssteg eller stavtag, till klubbveteranerna som är över 80 år och körde runt på den ny asfalterade rullskidbanan.
Och varför det blev bergvärme förklarar styrelsemedlemmarna Clas Åke Nyberg och Håkan Eneryd med att dem blivit gamla.
– Vi hade en pelletsanläggning som värmde den 200 kvadratmeter stora klubbstugan och försåg våra duschar med varmvatten, men den skulle servas och sotas med jämna mellanrum, och med stigande ålder tyckte vi att det blev krångligare och krångligare, säger Håkan. Men det är inte hela sanningen. För egentligen var det när klubbstyrelsen tog del av Västernorrlands idrottsförbunds kampanj ”smarta idrottsanläggningar” som man bildade en energikommité i klubben.
– Västernorrlands idrottsförbund hade ett program som handlade om hur man kunde sänka energiförbrukningen i idrottsanläggningar av olika slag, förklarar Clas Åke. Vi läste och begrundade vad vi kunde göra för att sänka våra energikostnader och kom fram till att vi skulle installera bergvärme. Och man gick grundligt till väga.
– Vi kollade vilka pumpfabrikat som hade återförsäljare i vårt distrikt, hittade tre stycken och kontaktade dom, säger Håkan. Vi fick offerter från alla, och vi ville prioritera varmvatten eftersom de flesta som är här och tränar duschar efteråt. Så det var en stor fråga för oss. Och när vi vägt samman pris, kravspecifikationer och förtroendet för säljarna så valde vi Bryngels som installerade en Thermiapump, och den har tuffat och gått sedan dess. Och det är ingen dålig idrottsanläggning på Skönviksberget som klubben har. En elljusslinga på 7,5 kilometer, en 2,5 kilometer lång asfalterad slinga för rullskidor och en skidskytteanläggning där 28 skidskyttar kan skjuta samtidigt. Och klubben har anor och är stolt över att ha haft kända idrottare i klubben.
– Magdalena Forsberg har gjort åtskilliga träningsvarv här, säger Håkan med stolthet i rösten.
– Fredrik Kuoppa, en annan av Sveriges alla duktiga skidskyttar tränade också här, fyller Clas Åke i. Och Charlotte Kalla har varit här och provat vårt rullskidspår.
Och eftersom klubben har ordning på sina papper så vet man hur mycket pengar man sparat på bergvärmen. – I kalkylen från Bryngels står det att vi skulle spara femton tusen kronor varje år, säger Håkan. Men första året tjänade vi faktiskt arton tusen kronor, tre tusen kronor mer, så vi är jättenöjda.
Vi sparade arton tusen kronor första året
Så när klubbens skidåkare och orienterare tar en skön dusch efter ett hårt träningspass kommer det varma vattnet från ett tvåhundratrettio meter djupt borrhål i Skönviksberget.